zaterdag 12 november 2011

gieser wildeman

Gekweekt door K. Wildeman omstreeks 1850, wonen­de langs het riviertje de Giessen bij Gorinchem. Stand­plaats op voedzame en vochthoudende gronden. De boomvorm groeit niet sterk en is daarom geschikt voor de wat kleinere tuinen. Vormt een gedrongen boom, kan ook als leivorm gebruikt worden. De bloei­tijd is tamelijk laat, dus minder last van nachtvorst. Het stuifmeel is goed. De bevruchting geschiedt door Clapp's, Charneux en Winterrietpeer. De oogsttijd is eind september tot half oktober. In koele bewaar­plaats tot eind januari bewaren. Hij is vroeg dragend maar geeft geen grote opbrengst en is niet erg regel­matig, wel beurtjaargevoelig. De vrucht is klein, bruingeel tot geel met veel roest. De smaak is na het ko­ken zeer goed en het vruchtvlees kookt rood en is licht korrelig. Gebruik alleen als stoofpeer. Hij is voor­al vatbaar voor tak en bloesemsterfte, door late bloei ook vrij gevoelig voor bacterievuur. Verder last van neusrot en perenbladvlo. Het bestrijdingsmiddel Cap­tan geeft bruinverkleuring op de vruchtschil. Het is een goede stoofpeer met in het algemeen helaas niet zulke grote opbrengst.
Al van kinds af aan ben ik een liefhebber van stoofpeertjes en in het bijzonder van Gieser Wildemannen en natuurlijk maakte mijn moeder de lekkerste. Alhoewel die van mij ook lekker zijn en vriendinnen van dochterlief ze graag komen eten.

Op dit moment ruikt het huis weer heerlijk naar stoofperen en omdat we liefhebbers zijn hebben we vandaag een Gieser Wildemannen boompjes gekocht en geplant, Het lijkt me zo leuk om volgend jaar een eigen oogst(je) te hebben.


Recept

Spek met peren

streekrecept uit de Hoeksewaard

Ingrediënten voor 4 personen

1 ½ kg stoofperen Wilde Giessenman
500g zuurkoolspek
Was de peren, snijd het kroontje eraf en boor de klokhuizen eruit.

Bereidingswijze

Doe de peren met de spek in een pan en giet er zoveel water bij zodat het vlees net onder staat. Kook dit alles in ongeveer 2 ½ uur zachtjes gaar.
Haal het spek uit de pan en snijd het in plakken. Schep de peren uit de pan en doe deze in een schaal. Geef er gekookte aardappelen bij. Het kookvocht kan als jus dienen
Lekker bij aardappelpuree (en spruitjes vind ik)
Ik heb ze zelf nooit zo klaar gemaakt, maar we aten ze op de trouwerij van mijn oudste zus.


Fijn weekend


xoxo Rarda


3 opmerkingen:

 1. At thiѕ time I am going away to do mу breakfaѕt,
  whеn having my bгeakfaѕt comіng
  over again to reаd fuгther news.  my wеbsite same day loans

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wοnderful websіte you hаνe hеre but I was
  ωanting to know if you knew of any community forumѕ that
  coѵer the same topicѕ tаlkеd about hеrе?
  I'd really love to be a part of community where I can get opinions from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Thanks a lot!

  My homepage - payday

  BeantwoordenVerwijderen
 3. This post is really a good one it assists new the web users,
  who are wishing for blogging.

  Here is my blog ... http://www.itsabouttimemattsehgrindstone.com

  BeantwoordenVerwijderen

Wat gezellig dat je langs kwam en bedankt voor je berichtje xoxo Rarda